Consultație GRATUITĂ
+49 6023 50 32 88Consultație GRATUITĂ
+49 6023 50 32 88
Republica Moldova depinde foarte mult de combustibilii fosili și de importurile de energie.
Pentru a asigura securitatea energetică a statului și pentru a se conforma Directivei 2009/28 / CE privind energia din surse regenerabile, Guvernul a a elaborat Legea nr.10 din 26.02.2016 “Promovarea utilizării energiei din surse regenerabile de energie“ care va veni în vigoare la 25 martie 2018.
Guvernul Republicii Moldova a decis să reducă importurile de energie prin majorarea cu 17% a ponderii energiei regenerabile până în 2020 de la consumul final brut de energie.
Conform Legii privind RE, prin procedurile de licitație vor fi selectați furnizori care vor fi contractați prin distribuția energiei companii. Ținând seama de faptul că Republica Moldova are potențial în domeniul energiei eoliene și al producției de energie din vânt este cea mai rentabilă în prezent, se așteaptă ca în principal toate energiile regenerabile să fie injectate rețeaua electrică va proveni de la energia eoliană. Acest lucru poate cauza un dezechilibru în interiorul rețelei sau o limitare semnificativă din energia produsă din surse RE precum solara și vântul, deoarece distribuția energiei se face în funcție de cerere. Sistemul poate fi echilibrat prin centrale hidroelectrice sau prin unități de cogenerare. Potențialul hidroenergetic în Republica Moldova este foarte mică, astfel, cea mai bună soluție pentru rezolvarea acestei situații este producerea de biogaz și prin intermediul unităților de cogenerare pentru echilibrarea rețelei naționale de electricitate.
Lacuna-cheie a eficienței în Moldova este că între fermieri informația despre cosubstrate este necunoscută sau nu este disponibilă deloc. O altă lacună este transparența și performanță redusă a asociațiilor de fermieri și a unităților publice. Astfel, noi lucrăm privind identificarea, înregistrarea, evaluarea și gestionarea altor surse de deșeuri organice.