Consultație GRATUITĂ
+49 6023 50 32 88Consultație GRATUITĂ
+49 6023 50 32 88
Preistoria și situația inițială
Agricultura moldovenească este compusă din următoarele forme de operare și până în prezent nu are aproape nici-un ciclu tradițional ca în alte țări:
În toate tipurile de operații, în proiectele anterioare s-a stabilit că pe lângă recuperarea energetică a deșeurilor de grajd, nu a fost încă recunoscută importanța utilizării nutrienților. În unele cazuri, îngrășămintele sunt manipulate așa cum au fost în Germania și Europa în anii ’70 -’80. Aporturile necontrolate apar într-o mare măsură în apele subterane, în apele de suprafață și în aer, ceea ce reprezintă o povară severă pentru mediu, pentru țară.
Deoarece fie fermierii trebuie să cumpere îngrășăminte minerale în loc să fertilizeze zonele, fie să accepte randamente reduse. Ambele au loc, în mod evident, în Moldova, astfel încât se pot suspecta pierderi de productivitate de la 10 la 20%.
În consecință, a fost dificil să funcționeze instalațiile rurale de biogaz pentru a utiliza îngrășământul suplimentar energetic. Deoarece reziduurile de fermentare nu pot fi folosite în mod semnificativ ca îngrășământ după aceea, deoarece costurile de transport și aplicare sunt prea mari. Astfel, economia actuală a deșeuriului de grajd în Moldova este, așadar, un obstacol direct pentru dezvoltarea plantelor de biogaz.
Rezolvarea problemelor ar fi un schimb regional sub formă de schimb de deșeuri de grajd sau de nutrienți cu depozit, logistica de transport și compensarea comercială prin îngrășăminte economice transportabile sunt, de asemenea, transportate în continuare pentru a maximiza consumul de energie și materiale. O puternică tehnologie de transport și aplicații îmbunătățește acest efect. În plus, aplicarea exactă și la nivel de sol aduce beneficii ecologice semnificative prin pierderi mai mici de nutrienți în timpul aplicării. Proiectul Băncii Mondiale în Moldova a confirmat acest diagnostic. Cu toate acestea, în general, nu este suficient să căutați o soluție din partea organizațiilor donatoare de cooperare pentru dezvoltare fără scop lucrativ. Ceea ce este necesar este inițiativa antreprenorială și cunoștințele moderne ale experților din mintea și în mâinile agriculturii moldovenești.
Deja în 2015, o misiune de constatare a experților, condusă de Spelleken Assoc. Moldova, care a reușit să elaboreze un proiect similar și să-și demonstreze contribuțiile relevante la ecologia și productivitatea agriculturii. Ideea de bază, așa cum este astăzi, a fost să colaborăm cu mari ferme zootehnice și agricole pentru a face vizibile și calculabile căştigurile după aplicare a nutrienților. Unii dintre experți vor fi acum implicați din nou.
Compania Maschinenring Kommunalservice cu aproximativ 250 de fabrici de biogaz germane, care sunt supravegheate de un grup de lucru, o bursă de deșeuri și de zeci de ani de experiență în utilizarea nutrienților este acum activ în Moldova. Acum, know-how-ul pentru planificarea instalațiilor de biogaz curge parțial direct către companiile din Moldova. Acest lucru poate fi acum încercat pentru ciclurile de nutrienți (bursa de deșeuri).
Din partea germană, acest parteneriat este susținut probabil atât de grupul bancar KfW, cât și de politicienii activi din Germania. Südzucker International GmbH a semnalat interes. Spre deosebire de cooperarea non-profit pentru dezvoltare, care are un proces de planificare pe mai mulți ani, de această dată, know-how-ul poate fi utilizat direct pentru dezvoltarea pe termen scurt și mediu a pieței de deșeuri de ferme menționate anterior.
Protecția climatică prin răspândirea deșeuriului de grajd: trei milioane kg azot
Gazul de râs (N2O) este un gaz cu efect de seră care este de aproximativ 300 de ori mai nociv pentru climă decât dioxidul de carbon (CO2). Principalele surse de oxid de azot sunt îngrășămintele azotate din agricultură și zootehnie, procesele din industria chimică și procesele de ardere (Agenția Federală de Mediu din 24 martie 2020).
În Moldova, tot azotul, atât amoniacul, cât și nitrații, sunt în mare parte aruncate în râuri și lacuri astăzi, adică eliberate în mediu. Conținutul mediu de nutrienți din deșeuriul de grajd animal este de aproximativ 4 kg azot, 2,5 kg fosfor și 4,5 kg potasiu pe tonă. Un maximum de 170 kg de azot total pe ha și an pot fi fertilizate în vegetație din îngrășăminte organice, deoarece aceasta corespunde capacității de absorbție asumată. Acest lucru ar corespunde apoi la 170 kg / 4 kg = 42,5 t / ha / an. Cu toate acestea, întrucât fermierii fertilizează întotdeauna o anumită proporție de substanțe nutritive mineral în condiții practice, o rată de aplicare de 20 până la 30 t / ha / an este realistă și realistă în Moldova.
Drept urmare, 30.000 ha * 25 t deșeuri de grajd lichid = 750.000 t deșeuri de grajd * 4 kg azot = 3 milioane kg azot sau oxid nitru sunt încorporate în acest proiect, iar emisiile din aer și ape subterane sunt îndepărtate în mare parte, ceea ce corespunde unui imens relief.
Obiective și măsuri
Obiectivul general este de a atenua mediul prin stabilirea unui ciclu economic operațional pentru deșeuri de grajd și digestat.Obiectivul proiectului este înființarea unei ferme-pilot pentru aplicarea economică a deșeuriului de grajd și a digestatului.
Obiectivele concrete sunt
Îmbunătățiri macroeconomice semnificative pot fi calculate prin creșterea randamentelor culturilor. Aici sunt necesare previziuni mai precise.
Rezultatul 1: Înființarea unui grup de lucru și a unui consorțiu
Rezultatul 2: Executarea experimentelor științifice și tehnice
Rezultatul 3: Dezvoltarea logisticii și luarea în considerare a instalațiilor de biogaz în exploatare și planificare
Rezultatul 4: Sfaturi de politică însoțitoare
Rezultatul 5: Asigurarea rezultatelor afacerii
Măsuri de sprijin în contextul dezvoltării proiectului
Scopul este de a oferi dovezi pe termen scurt ale rentabilității afacerii, astfel încât băncile internaționale cu instrumente speciale de finanțare să poată fi câștigate în următoarea fază.